martes, 27 de septiembre de 2011

Pirates i corsaris



Activitats 1 pàgina 177: 
Com observaràs, a Mar i cel es fa referència tant als "pirates" com als "corsaris". A l'obra se'n parla com si fossin termes sinònims, però no és ben bé així.
Busca informació en un diccionari o enciclopèdia sobre què són exactament un pirata i un corsari.
Quines semblances i quines diferències existeixen entre les dues activitats?

- Els pirates tenien l'objectiu d'atacar els vaixells que trobaven per tal de robar la seva càrrega o el vaixell sencer. També atacaven petites ciutats situades a la costa. Actuaven sense el consentitment de cap nació. Portaven una vida més lliure però dura ja que l'higiène era pràcticament nul.la i les infeccions abundants van acabar amb molts d'ells.


- Els corsaris eren mariners contractats per un estat o persona que els havia donat un document o patent de cors. Amb aquest tenien el permís d'atacar qualsevol enbarcació i poder-se fer amb la càrrega i el vaixell.


- Podem dir que la principal diferència entre els pirates i els corsaris era que el pirata atacava qualsevol embarcació, en canvi els corsaris atacaven els vaixells d'altres estats que els ordenava l'estat o la institució a la qual pertanyien.




Activitats 2 pàgina 177:
Durant el segle XVI la pirateria va tenir una vigència absoluta i va ser una amenaça constant per a la costa mediterrània; i, concretament, per a les terres de parla catalana. Informa't sobre les raons polítiques i econòmiques que hi havia darrere de la pirateria en aquella època.


- De tant en tant venien flotes de l'Imperi Otomà, però normalment eren petites embarcacions vingudes del nord d'Àfrica. Venien en busca de naus comercials que eren una presa fàcil i amb molt de valor. També atacaven petits pobles costaners poc defensats per tal d'aconseguir un bon botí o simplement esclaus . En tornar al seu país podrien treu-re una bona quantitat de diners. També es raptaven els passatgers dels barcos per tal de demanar un rescat.
La pirateria adreçada a les naus cristianes era considerada una forma de guerra santa per tant molt noble.
Podem veure que els motius econòmics eren diversos.

No hay comentarios:

Publicar un comentario