jueves, 29 de marzo de 2012

Resum d'Antígona - Salvador Espriu

Antígona és una obra de teatre escrita per Salvador Espriu i basada en una tragèdia grega de Sófocles amb el mateix nom.
El primer acte que succeeix dins del palau ens serveix per conèixer els personatges i situar-nos dins l'acció. En aquest la guerra és a punt d'esclatar cosa que provoca un gran dolor a les dones de Tebes. Antígona intenta evitar que els seus dos germans Polinices i Etèocles s'enfrontin, i intenta fer-los entar en raó, però és inútil i finalment la guerra esclata. I acaba amb la mort dels dos germans. Ismene també germana d'aquests i d'Antígona els dóna la notícia. Tot seguit Eumolp anuncia que Creont ja és rei Les dues germanes supliquen i resen per què aquest tingui pietat del cos de Polinices.
En el segon situem l'acció a les afores del palau i en una nit de tempesta. Eumolp fa anar a Tirèsies (endeví) cap al lloc on es troba el cos de Polinices per tal que l'endeví que aquest convenci a Antígona que no ha d'enterrar el seu germà, però aquesta no li fa cas i Eumolp decideix ajudar-la. Els guàrdies descobreixen Antígona, i enlloc de fugir ella prefereix assumir les conseqüències. Tant Antígona com Eumolp decideixen sacrificar-se  pel que creuen just.
En el tercer i últim acte l'acció es situa altre cop dins del palau de Tebes. L'endeví anuncia un mal futur per Tebes si Creont no enterra el cos de Polinices com diu la tradició. El poble s'ha posat de part d'Antígona i l'acompanyen a ella i a Eumolp cap a palau.
Aquesta i Creont manetenen una conversa i finalment Eumolp és exculpat, però ella és condemnada a patir la pena màxima. Acaba que Eumolp l'acompanya cap al seu fatal destí.

1 comentario: