martes, 6 de diciembre de 2011

Diferències entre l'obra original de Mar i cel i el musical

Un cop llegida l'obra d'Àngel Guimerà i vista l'adaptació d'aquesta en el musical de Dagoll Dagom, ens fixem que hi ha força diferències entre elles, tant en les ecenes com en els persontges.
Centrant-nos primer en les escenes veiem que en el musical n'hi ha d'addicionals com per exemple l'expulsió dels moriscos de la peninsula Ibèrica on veus el rei amb els seus consellers prenent aquesta decisió.
Més endevant quan els cristians ja estan en el vaixell de Saïd, els pirates intenten violar les dones cristianes ja que Malek els ha donat permís, però quan Saïd veu el que està passant fa fuetejar Malek per tal de castigar-lo. En aquest mateix acte, a causa de la violència Blanca resulta ferida, i Saïd s'encarrega de curar-la i que estigui còmoda. Tota aquesta escena és diferent en l'obra, ja que els pirates no intenten vioar les noies, per tant Malek no és fuetejat, i Saïd no cura Blanca, al contrari Blanca cura Saïd ja que està ferit.
Seguidament robem una altra scena diferent: n el musical Blanca està dormint en el camarot d Saïd i de cop es desperta, treu el punyal i intenta matar-lo, però és detinguda pel grumet. En l'obra lla entra en el camarot amb el punyal, però ell es desperta en el moment just per tal daturar-la. A causa d'aquest fet Blanca li demana que la mati, però ell li explica la seva història, és a dir de om va ser expulsat amb la seva mare que va acabar morta. L'altra diferència que trobem en aquest punt és que en l'obra original Saïd relata aquesta història davant de Blanca, Carles i Ferran i en el musical només davant Blanca.
En el moment en què tots els pirates es posen contra Saïd amb Malek com a capdavanter, tots insisteixen que els dos lluïtin, però Malek realment no s'atreveix (en l'obra original), però en el musical sí que comencen a lluitar, però quan el grumet crida terra aquesta cessa.
Quan Blanca i Saïd es declaren el seu amor, es besan, això no consta en el llibre autènic, ja que en l'època que Àngel Guimerà la va escriu-re no estava ben vist.
Fixant-nos ja en el final, veiem que també acaba diferent ja que en l'original Blanca mor primer ja que Carles li dispara sense voler, és a dir amb intenció de matar-lo a ell, i després Saïd es mata, però en la versió de Dagoll Dagom, Carles dispara Saïd i després Blanca s'apunyala.
Com podem veure hi ha moltes diferències escenogràfiques.
Passem doncs als personatges: en primer lloc cal mencionar que Carles en el musical és el Virrei de València i juntament amb el rei expulsen els moriscos. També veiem que surten dones que en l'obra original no tenen cap paper com per exemple la germana de Blanca, en canvi sí que tenen un paper els "soldats de Carles" és a dir en Roc..., que en el musical són irrellevants.
En aquest també trobem un nou personatge: el grumet que és fidel a Saïd i està al cas de tot el que passa al vaixell.
Per últim veiem que Joanot no té cap interès en ajudar a Saïd, és a dir que ell deixa lliure els cristians a canvi de poder tornar a València i viure bé. Un cop aconsegueix el que vol, deixar lliures els cristians i no es preocupa pas d'ajudar el capità.

Com a conclusió podem dir que un cop vistes les dues versions, trobem força diferències, tant a nivell escenogràfic com a nivell dels personatges. Això és així, ja que en el musical tot vol ser més espectacular i visual, per això la majoria d'escenes transcorren a coberta i no en el camarot. La introducció de nous personatges també ens dóna una altra visió dins del vaixell, cosa que permet més acció.
Tot i ser diferents l'argument de les dues és el mateix i val la pena poder contrastar les dues versions.

No hay comentarios:

Publicar un comentario